top of page
  • Skribentens bildUp Web

Det skadliga snuset!

Uppdaterat: 31 okt. 2023

Är du beroende av att ständigt ha detta under läppen? Snus fräter sönder slemhinnorna, från munhålan till analhålan.


Den info jag delger är en samling under mina år som näringsterapeut.


Tobaken i snus sägs innehålla ca 2500 kemiska ämnen, så som nikotin, bly, arsenik, nickel, polycykliska kolväten, radioaktivt polonium, nitrosaminer. Nikotin är ett nervgift som är starkt beroendeframkallande. Det är lika starkt beroendeframkallande som heroin.

Nikotinhalten hos en som snusar ligger på en högre nivå än den som röker. Nikotininnehållet i en ”prilla” motsvarar ca 1,5-2 starka cigaretter. En genomsnittssnusare använder 15 gram snus per dag. Det motsvarar den mängd nikotin en rökare får av att röka mer än 20-30 cigg per dag.
Det farliga snuset!
Det farliga snuset!


Att snusa kan ge högt blodtryck, hjärt och hjärninfarkt, ökad risk för diabetes 2, ökad risk för bukspottkörtelcancer, impotens.

En snusares hjärta slår ca 15000 fler slag per dag än en som inte snusar, 10-20 extra slag per minut. Blodådrorna påverkas av snus.

Snus skadar och fräter på tandkött och käkben, ökar risken för tandlossning, minskar salivproduktionen vilket ger sämre munhåla och som ökar risk för hål i tänderna.


Att snusa som gravid ökar risken för havandeskapsförgiftning, för tidig födsel, lägre vikt hos nyfödda, andningsuppehåll och apne`hos det nyfödda barnet, plötslig spädbarnsdöd.


Alla kan sluta snusa. Alla kan sluta med nikotin. Välj ett liv utan beroenden!

Du kan behöva hjälp att avgifta din kropp från kemikalierna som lagrats i vävnaden. Kontakta en näringsterapeut eller naturläkare för vägledning hur du kan gå tillväga. Det blir lättare att sluta snusa om du samtidigt avgiftar och får i dig näring, annars kan abstinensen vara jobbigare.

”Ta hand om din kropp, var ska du annars bo”!?


Monica Lindgren

14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page